Voorbereiding

 

 

Eind 2009 hebben we de knoop doorgehakt en besloten op wereldreis te gaan!

Op dat moment kwamen er heel veel vragen op ons af; Waar gaan we naartoe en hoe lang gaan we weg? Wat doen we met ons huis? Wat doen we met ons werk? Hoeveel geld hebben we nodig? Wat doen we met de auto’s en motor? Wat voor verzekeringen hebben we nodig? Welke inentingen hebben we nodig? Wat voor ticket moeten we nemen? Wat nemen we mee? Welke visa hebben we nodig? Gaan we een reisblog bijhouden?


Al deze vragen hebben ons aardig wat avonden, weekenden en overige vrije uurtjes bezig gehouden maar was wel erg leuk om uit te zoeken!

 

De antwoorden op al onze vragen zijn hieronder terug te vinden.

Waar gaan we naartoe en hoe lang gaan we weg?

In eerste instantie hadden we het idee om een half jaar weg te gaan maar al snel bleek dat iets te kort voor al onze wensen. De hele wereld kun je rond in tachtig dagen, maar de landen die wij in eerste instantie wilden zien, daar heb je iets langer voor nodig dan tachtig dagen of een half jaar. Voor ons is het ook de eerste wereldreis en in het begin hadden we last van iets teveel reis-enthousiasme.

We zijn dus maar gestart met het maken van een lijstje van alle landen die we graag zouden willen bezoeken. Al snel stonden de volgende continenten op ons lijstje: Azië«, Oceanië«, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika.

 

We hebben besloten om Oceanië uit het lijstje te schrappen en Afrika voor deze reis over te slaan. Oceanië omdat het toch een relatief duur land is om te reizen. Afrika hebben we achterwege gelaten omdat het in eerste instantie niet heel erg aanspreekt als reisland, het continent uit de route ligt en het wereldticket een stuk duurder zou worden.

 

Met dit lijstje van continenten hebben we opnieuw gekeken naar de landen die we willen bezoeken. Vanuit hier hebben we geprobeerd een inschatting te maken van de tijd die we per land nodig denken te hebben om een goed beeld van het land te krijgen en die dingen te zien die we graag willen zien.

 

De landen die uiteindelijk niet de laatste ronde hebben gehaald laten we over voor al onze andere vakanties. Landen zoals Australië«, Nieuw Zeeland, België«, Amerika, Canada en het Afrikaanse continent gaan we zeker nog een andere keer bezoeken.

 

Ook willen we onderweg 1 tot 2 maanden vrijwilligerswerk gaan doen. Wat voor werk dit moet zijn weten we nog niet en maakt ons eigenlijk ook niet zoveel uit. We willen iets betekenen voor de samenleving en we willen iets meekrijgen van die samenleving. Zoals het er nu uit ziet gaan we dit halverwege de reis doen. Dan zullen we in Midden of Zuid Amerika zitten. Daar zijn de afgelopen tijd aardig wat natuurrampen geweest, dus er zal ten aanzien van het vrijwilligerswerk genoeg te doen zijn.

Ook zien we het vrijwilligerswerk als een soort een rustpunt in de reis. Even niet het dagelijkse gedoe van het zoeken naar een slaapplaats en het vinden van de goedkoopste taxi.

 

Uiteindelijk hebben al deze lijstjes en wensen geleid tot een globale planning en zullen we ongeveer 11,567843 maand op reis gaan!! Het zou kunnen dat we uiteindelijk een land overslaan, een ander land gaan aandoen of ergens langer of korter blijven, maar dat is dan ook het leuke van reizen en niet alles strak gepland te hebben.

 

omhoog

 

Wat doen we met ons huis?

Wij hebben een koopwoning in Bussum en konden dus twee dingen doen:

1) het huis te koop zetten; omdat we toch al wilden verhuizen om een nieuw plekje te vinden.

2) het huis verhuren; zodat we geen kosten hebben aan het huis en er iemand op ons huis past tijdens onze reis.

 

Het huis is voor de huidige markt niet heel ideaal en de kans dat het verkocht gaat worden binnen korte tijd is niet aanwezig

 

Om ons huis te verkopen hebben we een makelaar in de armen genomen die tevens ons huis zou kunnen verhuren.

 

Aangezien het verhuren van een huis vaak op korte termijn plaats vindt hebben we het huis eerst te koop gezet en twee maanden voor vertrek te huur. We hebben besloten om eerst zelf het huis te proberen te verhuren. We hebben het huis op marktplaats gezet en een week later was het huurcontract getekend!

 

We hebben het huis voor een jaar kunnen verhuren. Hiermee zijn we er van verzekerd dat we het komende jaar geen woonlasten hebben als we op reis zijn.

We hebben het huis gemeubileerd en gestoffeerd verhuurd. Dit heeft als voordeel dat we geen extra kosten hebben voor opslag en niet alle spullen hoeven te verhuizen als we gaan en terugkomen. Afgezien van de persoonlijke spullen die we bij ouders neerzetten, hoeven we verder niets te regelen voor het huis.

 

omhoog

 

Wat doen we met ons werk?

Aangezien we niet precies weten wanneer we terugkomen en of ons huis tegen die tijd verkocht is willen we nergens aan vast zitten en besluiten we allebei ontslag te nemen. Allebei hebben we geen baan waarbij onbetaald verlof opnemen een optie is. Bij thuiskomst zullen we dan ook snel weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. Aan de andere kant geeft het ook weer heel veel mogelijkheden. We kunnen een jaar lang nadenken over wat we willen zonder enige belemmering.

 

omhoog

 

Wat doen we met de auto’s en motor?

Allebei hebben we een auto en Koos heeft ook nog een motor. De auto van Koos staat meer stil dan dat hij rijdt. (red: gaarne inkoppen, dank u wel) Deze wordt dan ook als eerste verkocht. Dit scheelt weer geld per maand wat we opzij kunnen zetten voor onze reis.

 

Aangezien we niet helemaal zonder vervoer willen zitten besluiten we de auto van Monique te houden. Tijdens de reis wordt de auto in de garage van vaderlief geparkeerd met de accu eruit en wordt deze geschorst. Op deze manier hebben we hier tijdens onze reis geen omkijken naar. Als we terug zijn hebben we weer een goed werkend voertuig tot onze beschikking.

 

De Honda CBR 600F zal bij zuslief van Koos gestald worden en deze zal er op passen. De motor wordt tijdelijk overgeschreven dus hier hebben we ook eventjes geen omkijken naar.

 

omhoog

 

Wat is het budget en hoeveel geld hebben we nodig?

Dit is toch wel de meest moeilijkste vraag om te beantwoorden.

 

Uiteraard kun je de reis zo duur maken als jezelf wil. Pak je de bus of neem je het vliegtuig, slaap je in goedkope hostelletjes, slaapzalen of in hotels. Wij geven allebei niet veel om luxe en vinden het niet erg om in een simpele kamer te slapen. Natuurlijk zou het wel fijn om een eigen douche en toilet te hebben. Maar we zullen, als we moeten overnachten voor bijvoorbeeld een doorreis, weleens de keuze maken voor een gedeelde kamer.

 

Om een richtlijn te hebben, hebben wij gekeken op diverse sites van andere reizigers, in reisboeken en reisgidsen waar vaak een richtlijn genoemd staat ten aanzien van een dagbudget. Wij zijn uitgegaan van een gemiddeld dagbudget van 60euro voor eten slapen en reizen. Voor het hele jaar hebben wij €25.000 te besteden, dit is exclusief het vliegticket en kosten die we al in Nederland moesten maken. De volgende kosten hebben we gemaakt voordat we ook maar 1 vliegtuig hebben gezien.

 

 

uitgaven vooraf

 

 

 

 

Monique

Koos

Totaal

rugtas

 97,99

 € 114,99

   212,98

wandelschoen

x

€ 110,00

 €110,00

daypack

 27,99

 

   27,99

regenhoes

€27,99

€29,99

  57,98

kleding

 160,00

 € 140,00

   300,00

klamboe

 

 

 €19,95

camera

x

 x

€249,00

laptop

x

 x

  229,95

medicijnen

 

 

  54,00

boeken

 

 

   19,95

overige

 

 

   192,33

Wereldticket

 

 

  6.420,00

Totaal

 

 

 €7.894,13

 

 Hoe hebben we dit bij elkaar gekregen? Nou gewoon….door heel hard te sparen!!!

Dag nieuwe kleren en hallo bewust boodschappen doen! Vaarwel sigaret! Welkom zuinig aan doen.

 

We hebben een gezamenlijke internet spaarrekening geopend bij de Ohra. Op deze rekening hebben we iedere maand een vast bedrag gestort. Verder gaan ook alle extraatjes zoals vakantiegeld, 13e maand en belastingvoordeeltjes naar deze rekening.

 

Door van te voren een spaarplan te maken konden we goed kijken of we op schema lagen. Wonder boven wonder ging dit ons erg goed af en hebben we aan het eind iets meer gespaard dan van te voren bedacht.


Onderweg zullen we onze uitgaven goed moeten bijhouden om zo te kijken of we het een beetje gaan redden en of we nog genoeg centjes hebben om de reis goed te kunnen volgen.

 

omhoog

 

Wat voor verzekering hebben we nodig?

We wisten dat een standaard ziektekostenverzekering niet voldoende was. Ook konden we onze doorlopende reisverzekering niet gebruiken voor zo een lange reis. We moesten dus opzoek gaan naar een verzekering speciaal voor wereldreizen. Er zijn diverse aanbieders die verzekeringen aanbieden voor een wereldreis. Er zitten kleine verschillen tussen de vergoedingen en dekkingen maar er zitten redelijke verschillen in de prijs.

 

Bij deze verzekeringen ben je naast je medische kosten ook verzekerd voor je bagage, geld en wettelijke aansprakelijkheid.

Uiteindelijk hebben wij na het een en ander te hebben vergeleken gekozen voor de wereldreisverzekering van de Europeesche verzekering. Deze heeft voor ons qua dekking in bagage, terugreismogelijkheid de beste prijs en de beste vergoeding. De juiste verzekering hangt echt af van wat je belangrijk vindt om verzekerd te hebben en welk risico je bereid bent te nemen. Voor ons was dit dus de bagagedekking en de terugreis mogelijkheid in geval er thuis iets mocht gebeuren.

 

Welke inentingen hebben we nodig?

We hebben een afspraak gemaakt bij GGD en daar onze reisplannen besproken. Op basis hiervan kregen we een advies voor de vaccinaties. We kregen te horen welke vaccinaties verplicht zijn en welke worden aanbevolen. De volgende vaccinaties zijn door de GGD aan ons geadviseerd.

 

 

  • Gele koorts (verplicht)
  • DTP (verplicht)
  • Hepatitis A (verplicht)
  • Hepatitis B (geadviseerd)
  • Malaria tabletten (geadviseerd)
  • Buiktyfus (verplicht)
  • Rabies (geadviseerd)

 

 

 

Aangezien we ook met malariagebieden te maken krijgen willen we van te voren voldoende tabletten meenemen. Ook hierin is er weer veel keuze.

De meest gebruikte malariapillen zijn:

  • Paludrine: starten op dag van aankomst in malariagebied en doorslikken tot 4 weken na vertrek uit het gebied. Dosering: volwassen 2 keer per dag 1 pil na de maaltijd op het zelfde tijdstip.
  • Lariam: starten 3 weken voor aankomst in malariagebied en doorgaan tot 4 weken na vertrek uit het gebied. Dosering: volwassen 1x per week 1 tablet, innemen na de maaltijd.
  • Malarone: starten dag voor vertrek naar malariagebied en doorgaan tot 1 week na vertrek uit het gebied. Dosering: volwassen 1x per dag 1 tablet, innemen op een vast tijdstip met voedsel of een zuiveldrank.

 

Doordat wij regelmatig malariagebieden gaan aandoen, Laos, Cambodja, Mexico, Guatemala, Nicaragua, Honduras, Equador, Peru en Bolivia,  is het voor ons makkelijker en voordeliger om te kiezen voor Lariam. Het nadeel van Lariam is dat veel mensen last kunnen hebben van bijwerkingen. Daarom hebben wij eerst een aantal tabletten op proef gekregen zodat we konden ervaren hoe dit voor ons zou uitpakken. We hebben de test van de Lariam goed doorstaan en hebben geen bijwerkingen gehad. We hebben dan ook besloten om deze te nemen voor onze reis en hebben de farmaceutische industrie gesteund door 74 tabletten te bestellen! De Lariam kost ongeveer 4euro per stuk. Al met al dus een redelijke kostenpost maar gelukkig dat de zorgverzekering van Monique uiteindelijk alles vergoedde.

 

omhoog

 

Wat voor ticket moeten we nemen?

Er zijn vele mogelijkheden ten aanzien van een tickets. Je kunt ervoor kiezen allemaal losse tickets te boeken of te kiezen voor een Round The World (RTW) ticket. Als je bepaald hebt welke landen je wilt bezoeken kan het zoeken naar een juiste ticket beginnen. Wij hebben hiervoor gebruik gemaakt van reisbureaus en natuurlijk het zoeken op het internet.

 

Aangezien wij redelijk grote afstanden afleggen en veel vliegen is het voor ons goedkoper te kiezen voor een RoundTheWorld ticket.

Met een RTW ticket kun je vliegen met de maatschappijen die het ticket gezamenlijk uitgeven en leg je de route vooraf in grote lijnen vast. Hoe en waar je precies naartoe wil vliegen kun je zelf bepalen. De enige voorwaarde is dat het een route is die gevlogen wordt door de deelnemende maatschappijen. Het nadeel van dit ticket is dat ze meestal maar een jaar geldig zijn, je mag maar in 1 richting vliegen (van continent naar continent). Binnen de continenten mag je wel kris kras alle kanten op vliegen. Je kunt kiezen voor een miles ticket of een continenten ticket. 

 

Om uit te zoeken welk ticket het beste bij onze wensen past hebben we eerst wat op internet gekeken en uiteindelijke een afspraak gemaakt bij Killroy travels. We hebben daar veel informatie gekregen maar we vonden ze daar niet erg creatief met onze wensen. Waardoor we deur uitliepen met een planning van een ticket waar we niet helemaal blij mee waren. Als je een ticket wil boeken is het handig dat het reisbureau met je meedenkt en je adviseert over de af te leggen route. Bij Killroy deden ze eigenlijk precies wat we vroegen, maar gaven geen advies dat onze bedachte route niet heel erg logisch was.

 

Toen we op www.worldticketcenter.nl keken bleek wat wij wilden wel mogelijk. We hebben daar een offerte aangevraagd en waren uiteindelijk nog goedkoper uit ook! We werden telefonisch erg goed geholpen en hadden het idee dat ze echt wisten waar ze het over hadden waardoor ze ons goed konden adviseren. Met Worldticketcenter hebben we onze eerste route, waarbij we van Azië eerst naar Zuid-Amerika zouden, omgegooid en nu reizen we eerst door Midden Amerika vanuit Azië.

 

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor het ticket “in the Footsteps of Columbus”. Hier betaal je voor het aantal continenten dat je gaat aandoen. Aangezien wij 3 continenten aandoen en uit het Nederland vertrekken (continent 4) hebben wij een 4-continententicket geboekt. Binnen dit ticket mogen we zelf bepalen waar we naartoe vliegen maar zijn wel gebonden aan een aantal zaken;

-we mogen in totaal maximaal 16 bewegingen maken. Een traject dat over land wordt afgelegd telt  ook als beweging;

-we moeten van oost naar west of west naar oost vliegen tussen de continenten;

-het ticket is maximaal 12 maanden geldig;

-we mogen 4 vluchten per continent maken Uitzondering: Amerika maximaal 6 vluchten;

-per vlucht, met een maximum van 16 segmenten in totaal. Een traject dat over land wordt afgelegd telt als 1 segment;

-Maximaal 2 stopovers in Europa.

 

Het grote voordeel is dat we 1 prijs betalen en tijdens de reis nog in de data van de vluchten kunnen schuiven zonder dat dit ons geld gaat kosten. Willen we de route omgooien is dit ook mogelijk alleen kost dit dan 125 dollar.

 

Mocht het uiteindelijk nodig zijn kunnen we altijd ter plekken binnenlands vluchten boeken.

 

Voor ons complete vluchtschema klik hier.

 

omhoog

 

Wat nemen we mee?
Natuurlijk is het van belang om niet teveel mee te nemen aangezien je heel veel zaken toch onderweg kan en gaat kopen. Je kan niet alles voor het hele jaar in de backpack stoppen. Ook willen we niet dat we op iedere foto dezelfde trui aan hebben. Wij hebben wel voor verschillende weertypes gepakt, omdat we redelijk snel van de warmte naar de kou gaan.


Voor onze complete paklijst klik hier.

 

omhoog

 

Welke visa hebben we nodig?
Voor veel landen heb je een visum nodig. In sommige landen kun je deze op het vliegveld regelen bij binnenkomst maar voor een aantal landen moet je deze al eerder hebben. Om niet voor verrassingen te komen staan is het belangrijk om dit van te voren goed uit te zoeken. Wij hebben een eerdere ervaring in China gehad dat we geen goede visa hadden geregeld van te voren, dus we proberen niet weer ergens in niemandsland te geraken. Aangezien we nog niet exact weten wanneer we waar zijn en het vaak voordeliger is om het visum onderweg te halen besluiten wij dit ter plekke of in het buurland te gaan regelen. Wel heb je hier vaak pasfoto's voor nodig dus deze zullen we dan ook voldoende meenemen.

 

In het onderstaand overzicht staat voor welk land een visum nodig is, hoe lang deze geldig is en wat deze kost.

 

Land

visum

waar te regelen

hoe lang geldig

kosten

Thailand

ja

Luchthaven

30 dgn

gratis

Laos

ja

bij Huay Xia of Friendshipbridge

30 dgn

 $ 30,00

Vietnam

ja

regelen in Bangkok/Cambodja

1,3 of 6 mnd

 $ 30,00

Cambodja

ja

regelen bij grens Thailand of Vietnam

1 mnd

 $ 20,00

India

ja

vooraf regelen in Bangkok, multiple

3 mnd vanaf afgifte

 $ 65,00

Nepal

ja

regelen bij de grens Sonauli/Belahiya

30 dgn

 $ 30,00

Tibet

ja

regelen in Kathmandu

3 mnd

 $ 43,00

Mexico

nee

 

max 180 dgn

 

Guatemala

nee

 

max 90 dgn

 

Nicaragua

nee

 

max 90 dgn

 

Honduras

nee

 

 

 

Costa Rica

nee

 

max 90 dgn

 

Equador

nee

 

 

 

Bolivia

nee

 

max 90 dgn

 

Peru

nee

 

 

 

Chili

nee

 

max 90 dgn

 

Argentinië

nee

 

 

 

Brazilië

nee

 

max 90 dgn

 

Spanje

nee

 

 

 

 

omhoog

 

 

Wat gaan we gebruiken als reisblog/website?

Natuurlijk willen we ook het thuisfront op de hoogte houden van onze belevenissen en onze spannende kuifje avonturen. Ook is het voor onszelf hartstikke leuk om een soort dagboek te hebben, waar we nog eens in terug kunnen lezen als we oud en grijs zijn. Je hebt natuurlijk waarbenjij.nu of reismee.nl en vele andere sites waar je je blog op kan bijhouden. Het is natuurlijk veel leuker om je eigen site te maken, zodat je de volledige vrijheid om je site vorm te geven en te maken zoals jezelf wilt. Wij hebben besloten om gebruik te maken van Joomla. Hier hebben we al een beetje ervaring mee gehad en dit is een redelijk goed platform om je site op te baseren. Hoewel enige basiskennis van sites maken wel vereist is, zijn de mogelijkheden eindeloos.

 

Mocht je meer informatie willen hebben over de achterkant en vormgeving van deze site of welke modules wij bijvoorbeeld gebruikt hebben, kun je natuurlijk altijd een mailtje sturen.

 

omhoog